вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Україна перейде на зимовий час


З приходом осені багатьох цікавить питання, коли відбудеться перехід на зимовий час у 2016 році в Україні. Щоб заздалегідь підготуватися до зміни режиму дня, ми розповімо якого числа переводять годинники в цьому році, в яких країнах відмовилися від сезонного часу і кому перебудуватися до нового режиму складно.

Перехід на зимовий час практикується в багатьох країнах ще з початку 20-го століття. В Україні також щорічно переводять стрілки годинника навесні - на літній час, а восени - на зимовий.
Посезонно зміна часу відбувається згідно з постановою Кабінету міністрів № 509 «Про порядок нарахування часу в Україні», прийнятому 13 травня 1996 року.

Літній час починається в останню неділю березня. Осінній переведення годинників у 2016 році відбудеться о 04:00 30 жовтня. Стрілки переведуть на одну годину назад. Таким чином, в ніч з суботи на неділю 30 жовтня українці зможуть поспати на одну годину довше.

Сезонне переведення годинників в світі
Спочатку основною причиною переведення стрілок годинника навесні і восени вважалася економія енергоресурсів, так як світловий день при цьому збільшувався на одну годину. Вперше годинник перевели в 1908 році в Англії. З кожним роком кількість країн, які йшли прикладом англійців, росло. Ще через 10 років перехід на літній / зимовий час ввели в Америці.
Однак в сучасних умовах, коли електроенергія витрачається цілодобово, у багатьох державах цю причину називають невиправданою. Відмовилися від переходу на літній час і живуть по постійному зимового країни Африки, деякі штати в Америці, Бразилія, Китай, Індія, Японія, Росія, Білорусь і ще кілька країн колишнього СРСР.

Вплив на здоров'я
Проблеми зі здоров'ям через переведення стрілок виникають, як правило, у людей із захворюваннями нервової і серцево-судинної системи. Важко перебудуватися на новий режим дня людей похилого віку, маленьким дітям, а також працюючим, чий трудовий день починається рано вранці.
Здоровій людині для адаптації до зміни часу необхідно від 3-х днів до тижня. Звикнути до зимового часу набагато легше, ніж до літнього, адже завдяки переведення годинників на годину назад, вставати з ранку набагато простіше.

Немає коментарів:

Дописати коментар